.

Dezynfekcja w firmie – kiedy jest potrzebna i jak ją przeprowadzić

Niedawna pandemia sprawiła, że przykładamy większą wagę do higieny i dezynfekcji rąk, bardziej dbamy też o czystość i odkażanie powierzchni. Obecnie nie we wszystkich zakładach pracy jest potrzebna dezynfekcja na co dzień, jednak odkażanie biur raz na jakiś czas ma jak najbardziej sens. Poznaj metody i rodzaje dezynfekcji oraz dowiedz się, kiedy ją wykonywać. Na czym polega dezynfekcja? Celem […]

Niedawna pandemia sprawiła, że przykładamy większą wagę do higieny i dezynfekcji rąk, bardziej dbamy też o czystość i odkażanie powierzchni. Obecnie nie we wszystkich zakładach pracy jest potrzebna dezynfekcja na co dzień, jednak odkażanie biur raz na jakiś czas ma jak najbardziej sens. Poznaj metody i rodzaje dezynfekcji oraz dowiedz się, kiedy ją wykonywać.

Na czym polega dezynfekcja?

Celem dezynfekcji jest niszczenie bakterii, wirusów i grzybów, które mogą szkodzić zdrowiu człowieka. To działanie profilaktyczne, które zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych poprzez zmniejszenie ilości drobnoustrojów. Dezynfekcja nie jest tym samym co sterylizacja, która polega na całkowitym zniszczeniu mikroorganizmów i ich form przetrwalnikowych (zarodników grzybów i pleśni). Dezynfekcja wykonywana jest zwykle za pomocą środków chemicznych, ale może też polegać na zastosowaniu wysokiej temperatury lub odpowiedniego światła (lampa UV). Odrębną kwestią jest dezynfekcja klimatyzacji (zarówno w pomieszczeniach, jak i w samochodzie), która musi być wykonywana regularnie dla bezpieczeństwa użytkowników.

Kiedy potrzebna jest regularna dezynfekcja?

Dezynfekowanie pomieszczeń i sprzętów jest konieczne wszędzie tam, gdzie zachodzi ryzyko kontaktu z krwią i innymi wydzielinami oraz w miejscach, w których przebywają osoby chore i w których przygotowuje się i/lub produkuje żywność. Regularna dezynfekcja jest obowiązkowa m.in. w salonach kosmetycznych, gabinetach lekarskich czy zakładach produkujących żywność.. Jest to uwarunkowane stosowanymi przepisami dotyczącymi higieny pracy i podlega określonym standardom oraz kontrolom. Dodatkowo w tych zakładach pracy obowiązuje również sterylizacja używanych narzędzi. W przychodniach i szpitalach dużym zagrożeniem są lekooporne szczepy bakterii, dlatego dokładna i regularna dezynfekcja przy użyciu odpowiednich środków stanowi podstawę utrzymania w tych miejscach czystości. W dobie pandemii w wielu miejscach pojawiły się dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk. Miało to na celu ograniczenie rozprzestrzeniania wirusa, który może pozostawać na dotykanych powierzchniach nawet do kilku dni. Płyn do dezynfekcji rąk usuwa także bakterie i grzyby. Warto go stosować np. po podróży komunikacją miejską czy po wizycie w sklepie. Pamiętajmy jednak, że zazwyczaj płyn do dezynfekcji rąk zawiera alkohol, który wysusza skórę, dlatego dobrze jest po jego użyciu posmarować dłonie kremem nawilżającym z gliceryną.

Rodzaje i metody dezynfekcji

Można wyróżnić kilka rodzajów dezynfekcji zależnie od stosowanej metody i używanych w jej celu środków.

Dezynfekcja chemiczna polega na przecieraniu powierzchni i/lub sprzętów środkiem o właściwościach bakteriobójczych, wirusobójczych i grzybobójczych. Często jest to dezynfekcja alkoholem, który w wysokim stężeniu ma takie właśnie działanie. Do dezynfekcji chemicznej wykorzystuje się m.in. środki zasadowe, kwasy, aldehydy, fenole, związki srebra czy wodę utlenioną. Każdy z tych rodzajów odkażania ma zastosowanie do innych celów (dezynfekcja ran wodą utlenioną czy nadmanganianem potasu/tlenkiem srebra jest czymś innym niż odkażanie powierzchni roboczych), ale ich działanie jest podobne – redukują ilość chorobotwórczych mikroorganizmów.

Dezynfekcja fizyczna może być przeprowadzana przy użyciu pary wodnej o temperaturze 100–105 stopni Celsjusza pod normalnym lub zwiększonym ciśnieniem.

Inne metody dezynfekcji fizycznej to dezynfekcja promieniowaniem UV-C. Lampa emitująca tego typu światło jest używana do odkażania pomieszczeń i pozwala na niszczenie drobnoustrojów, w tym koronawirusa. Pamiętajmy jednak, że podczas dezynfekcji pomieszczenia lampą bakteriobójczą nikt nie powinien w nim przebywać.

Dezynfekcja w biurze – kiedy jest potrzebna i jak ją przeprowadzić?

Dezynfekcja biur ma zastosowanie w kilku przypadkach. Pierwszym z nich jest sytuacja, gdy zachodzi podejrzenie, że w pomieszczeniu biurowym przebywała osoba zakażona wirusem przenoszonym drogą kropelkową i przez kontakt z powierzchniami. Taki rodzaj dezynfekcji może mieć też charakter rutynowy i być przeprowadzany profilaktycznie raz na jakiś czas przy użyciu środków chemicznych czy lamp UV. Ma to na celu ochronę zdrowia pracowników i zapobieganie absencji w pracy. Odkażanie powierzchni za pomocą środków chemicznych powinno być przeprowadzane przy okazji sprzątania przez wynajętą firmę.

Dezynfekcja w biurze często ma też postać dozownika z płynem do odkażania rąk umieszczonego przy wejściu do firmy. To dobry sposób, by ograniczyć ilość chorobotwórczych mikroorganizmów przynoszonych z zewnątrz.

Inny rodzaj dezynfekcji potrzebnej w pomieszczeniach biurowych, którą trzeba wykonywać regularnie, to dezynfekcja klimatyzacji. Ma ona na celu niszczenie drobnoustrojów, przede wszystkim zarodników pleśni, które rozwijają się w wilgotnym środowisku i które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Czyszczenie i dezynfekcja klimatyzacji w biurze powinno być przeprowadzane przez specjalistyczną firmę przynajmniej dwa razy w roku.

W ofercie Manutan mamy duży wybór środków do czyszczenia i dezynfekcji oraz przydatnych akcesoriów, na przykład:

  • Płyn czyszcząco-dezynfekujący ITSEPTIC, 1000 ml. Kod SKU: 18495328MR
  • Płyn czyszcząco-dezynfekujący ITSEPTIC, 500 ml. Kod SKU: 18495329MR
  • Płyn do czyszczenia i dezynfekcji powierzchni ITSEPTIC, 1000 ml. Kod SKU: 18495333MR
  • Płyn do dezynfekcji dłoni ITSEPTIC, 500 ml. Kod SKU: 18495324MR
  • Stojak Silver z bezdotykowym dozownikiem środka dezynfekującego, srebrny. Kod SKU: 1133007
  • Krem regenerujący do rąk Stokolan Sensitive PURE, 100 ml. Kod SKU: 18495991MR