
Lodówki już dawno stały się częścią naszej codzienności – aż trudno sobie wyobrazić, że kiedyś ludzie musieli radzić sobie bez nich! Te praktyczne urządzenia utrzymują niską temperaturę na stałym poziomie, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje swoje właściwości i nadaje się do spożycia. Jak przechowywać w lodówce świeże produkty, jaki zestaw pojemników na żywność wybrać do lodówki i czy na pewno można w niej trzymać wszystkie produkty spożywcze? Sprawdź!
Lodówka – urządzenie do przechowywania różnego typu produktów
Pierwsze lodówki – chłodziarki absorpcyjne pojawiły się w sprzedaży już w XIX w. Były stosowane głównie w przemyśle spożywczym (browarnictwie) do przechowywania łatwo psujących się produktów. Lodówka elektryczna to wynalazek także nie taki nowy – jej skonstruowanie datuje się na początek XX w. Jednak pierwsze lodówki z zamrażarką pojawiły się dopiero w latach 40. XX w., a jeszcze w latach 50. posiadanie lodówki w domu było synonimem luksusu. Nie bez powodu urządzenia te szybko się upowszechniły, pomimo ich relatywnie wysokiej wówczas ceny.
Lodówka znacznie ułatwia prowadzenie gospodarstwa domowego i przechowywanie żywności. Niska temperatura (zwykle 0–5 stopni) spowalnia procesy zachodzące naturalnie w różnego typu produktach spożywczych, dzięki czemu dłużej zachowują one zdatność do spożycia. Lodówka pozwala przechowywać świeże produkty, takie jak nabiał i mięso, które w temperaturze pokojowej szybko się psują. Chłodziarki znalazły zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu – w niskich temperaturach przechowuje się nie tylko żywność, lecz także niektóre leki, kosmetyki czy różnego rodzaju preparaty laboratoryjne.
Jakie produkty spożywcze należy przechowywać w lodówce?
W domu i w pokoju socjalnym w pracy lodówka służy zwykle do przechowywania żywności. W warunkach chłodniczych należy przechowywać produkty żywnościowe, które są wrażliwe na wysokie temperatury: mięso, sery, ryby, mleko i nabiał oraz otwarte słoiki, puszki i inne opakowania, których zawartości nie zjedliśmy naraz. W lodówce można również przechowywać warzywa i owoce – dzięki temu dłużej zachowają świeżość. Żywność długoterminowa i żywność przetworzona zwykle nie wymagają tego, by trzymać je w lodówce.
Pamiętajmy jednak, że po otworzeniu opakowania dżemu, sosu, soku i innych produktów o długim terminie przydatności do spożycia także należy umieścić je w lodówce.
Co więcej, nie powinny stać tam zbyt długo. Na opakowaniu znajduje się informacja, ile czasu po otworzeniu opakowania można przechowywać dany produkt – zazwyczaj jest to kilka dni. Nawet wysokoprzetworzona żywność, mimo że zawiera konserwanty chroniące ją przed zepsuciem, powinna po otwarciu opakowania znaleźć się w lodówce i być spożyta w wyznaczonym przez producenta terminie.
Jak przechowywać żywność w lodówce? Praktyczne wskazówki
Aby optymalnie wykorzystać zalety chłodziarki, warto zastosować kilka praktycznych zasady, które ułatwią utrzymanie czystości w lodówce i przedłużą przydatność do spożycia różnych produktów.
Pierwsza rada to zaopatrzenie się w zestaw pojemników na żywność. Porcje jedzenia, których nie zjedliśmy na obiad czy inny posiłek, przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce, z powodzeniem można zjeść następnego dnia. Nie przesiąkną zapachem innych produktów, nie będą też uwalniać swojego zapachu, co często bywa problemem, jeśli trzyma się w lodówce różnego rodzaju produkty. Pojemniki na żywność pomagają też zachować porządek. Można przechowywać w nich sery, nabiał, warzywa i mięso. Są wielokrotnego użytku i łatwe do umycia. Jeśli zastanawiasz się, czy lepsze będą pojemniki szklane na żywność czy te zrobione z plastiku, odpowiedź jest prosta: warto wybrać pojemniki szklane. Są droższe, ale bardziej ekologiczne i korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Wprawdzie pojemniki plastikowe na żywność muszą spełniać określone normy pozwalające na kontakt z żywnością, ale pamiętajmy, że plastik rozkłada się setki lat. Pojemniki plastikowe na żywność są mniej trwałe od szklanych i po jakimś czasie trzeba je zastąpić nowymi. Dobrym wyborem są pojemniki próżniowe na żywność – zajmują mało miejsca i przedłużają świeżość produktów. Ekologiczna żywność często sprzedawana jest bez opakowania lub w opakowaniu papierowym. Przełożenie jej do pojemnika przed włożeniem do lodówki jest zatem koniecznością – podobnie możemy postępować z innymi produktami.
Kolejna rada to właściwe rozmieszczenie produktów w lodówce. Ma to duże znaczenie, ponieważ temperatura w chłodziarce różni się w zależności od miejsca w jej wnętrzu – jest najniższa na dole urządzenia, a najwyższa na półkach na drzwiach lodówki. Produkty takie jak masło, jajka, musztardę, keczup czy chrzan można przechowywać na bocznych półkach na drzwiach. Na górnej półce stawiamy jogurty, kefiry, mleko i śmietanę. To także właściwe miejsce dla otwartych słoików z dżemem czy konfiturą. Na środkowej półce umieszczamy twaróg, sery oraz wędliny. Można tam również postawić pojemnik z zupą czy porcją obiadową na kolejny dzień. Na dolnej półce, gdzie temperatura jest najniższa, przechowujemy surowe mięso i ryby. Dolna szuflada jest przeznaczona na świeże produkty, takie jak warzywa i owoce. Można też w niej trzymać twarde sery żółte.
Czego nie przechowywać w lodówce?
Nie wszystkie produkty wymagają przechowywania w lodówce, należą do nich m.in. kasze, ryż, mąka, cukier, makarony i inne sypkie produkty. Sytuacja zmienia się po ugotowaniu, np. gotowany ryż i makaron powinny znaleźć się w warunkach chłodniczych, o ile nie zostaną zjedzone zaraz po przyrządzeniu. Jest jednak spora grupa warzyw i owoców, których przechowywanie w lodówce jest często popełnianym błędem. Zakładamy, że niska temperatura jest dla nich korzystna, podczas gdy wcale tak nie jest. W lodówce nie należy przechowywać papryki, pomidorów, dyni, ogórków, bakłażanów, ziemniaków, cukinii, fasoli i innych warzyw strączkowych. W chłodziarce nie powinny również znaleźć się banany czy cytryny. Przechowywany w lodówce chleb szybciej traci świeżość – można natomiast go zamrozić.
Właściwe przechowywanie produktów żywnościowych jest korzystne nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla domowego budżetu i dla ekologii. Dzięki temu mniej jedzenia się marnuje, a my wydajemy mniej pieniędzy na uzupełnianie zapasów.
W Manutan mamy akcesoria przydatne do przechowywania żywności. Być może zainteresują Cię następujące produkty:
Wielofunkcyjne pojemniki z tworzywa sztucznego m.in. do przechowywania artykułów spożywczych. Wykonane z polietylenu o wysokiej gęstości, odpowiednie do przechowywania w chłodni. Produkt posiada ATEST i jest przeznaczony do kontaktu z żywnością
Higieniczna skrzynka do transportu i przechowywania mięsa oraz produktów mięsnych.
Skrzynka jest nietoksyczna, odporna na działania chemikaliów i nie pozostawia na żywności żadnych zapachów. Gładka powierzchnia z polietylenu wysokiej gęstości HDPE jest łatwa do zmywania. W całości podlega recyklingowi. Spełnia ścisłe wymagania higieniczne dla potrzeb styczności z żywnością, posiada certyfikat ATEST.